top of page

100% framgång: nyckeln till att hålla ditt nyårslöfteOm du vill göra en livsstilsförändring och vill lyckas, utifrån det mål du har satt upp, finns det en superenkelt strategi- Mikrovanor. Genom att etablera en mikrovana som går i linje med ditt huvudmål får du självförtroende, energi och motivation. Med mikrovanor följer dessutom kedjeeffekter som leder till positiva vinster på en mängd områden. Mitt råd till dig är att pröva och utvärdera!


Hur du etablerar mikrovanor

Mikrovanor är små, enkla vanor som man kan göra varje dag. Här är några steg som du kan följa för att etablera mikrovanor:

  1. Välj en mikrovana som du vill införa i din vardag. Se till att den är realistisk och möjlig att upprätthålla på lång sikt. Skriv ner varför du vill skapa mikrovanan.

  2. Sätt upp en påminnelse för att hjälpa dig att komma ihåg att utföra mikrovanan varje dag. Du kan använda en påminnelseapp på din telefon, sätta upp en påminnelse på din dator eller använda en fysisk påminnelse som en lapp på kylskåpet.

  3. Börja med att utföra mikrovanan varje dag i en vecka. Det kan vara lättare att börja med en mindre tidsperiod för att inte överbelasta dig själv.

  4. Gör mikrovanan till en del av din dagliga rutin. Försök att utföra den på samma tid varje dag, så att det blir en naturlig del av din vardag.

  5. Var inte hård mot dig själv om du missar att utföra mikrovanan en dag. Det är normalt att missa några dagar, men försök att inte låta det bli en ovana. Försök att komma tillbaka till vanan så snart som möjligt.

  6. Variera mikrovanan om du känner att den blir tråkig eller omöjlig att upprätthålla. Det är viktigt att hitta en mikrovana som passar just dig och dina behov.

  7. Belöna dig själv när du har upprätthållit mikrovanan i en viss tidsperiod, till exempel en vecka eller en månad. Detta kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe och ge dig en känsla av prestation. Det skall tilläggas att mikrovanor i sig blir belönande eftersom de fungerar som enkla "regler". När vi följer en regel så blir det belönande att följa regeln även om vi inte får några andra direkt vinster.

  8. Följ din progression. Skriv ner varje gång du gjort din mikrovana. Exempelvis i en kalender.


Lycka till och gott nytt år!

//Lars

Behöver du hjälp?


Är du arbetsgivare eller privatperson som behöver professionell hjälp med personlig utveckling? Jag hjälper personer som vill utvecklas i sin yrkesroll och som privatperson.Vänliga hälsningar Lars Nordelv KBT-och parterapeut

Hälsorådgivare

42 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page