top of page

Bästa sättet att sabotera förhållandet
Par som kommer till mig har i de allra flesta fall problem med kommunikationen. När jag möter påstående som " Han borde förstå.." eller "Jag ska inte behöva säga att.." så kan jag på goda grunder anta att kommunikationen präglas av missförstånd. Orsaken? Tankeläsning!


Tankeläsning är ett tankefel som innebär att du som partner antar att du vet vad din partnern tänker eller känner utan att ha tillräckligt med information eller bevis för det. Detta kan leda till att du gör felaktiga antaganden om din partners motiv och åsikter, vilket kan orsaka konflikter och missförstånd i relationen med din partner. Tankeläsning är en vanlig form av kognitiv bias, och kan ofta leda till negativa känslor och fördomar gentemot partnern.


För att undvika detta tankefelet är det viktigt att du kommunicerar öppet och tydligt med din partner och inte antar du vet vad din partnern tänker utan att ha pratat med din partner om det.


Är målet att upprätta en god kommunikation så måste tankeläsningen bort. Jag vill påstå att det är ett krav från början att inte anta något, utan bara gå på fakta. Även om du på goda grunder kan anta vad din partner vill så ska du fråga. Det är bara din partner som kan säga vad som händer i hens huvud. För att du skall få tillgång till den informationen måste du fråga och få ett svar. Du kan också få information genom vad du ser med dina ögon, inte bara vad du hör med dina öron. Dock behöver du fråga om du vill förstå motivet eller orsaken bakom en handling. Det svaret du får är det som du skall utgå ifrån, även om du tror något annat.


En utmaning kan vara att lita på det svar man får och nöja sig med det. Exempel: Din partner har ett visst tonfall. Du blir orolig att du gjort något fel. Oron hanterar du genom att fråga din partner om du gjort något fel. Din partner säger "nej, det har du inte". Dock så kvarstår din jobbiga magkänsla så du frågar igen och igen. Ett mycket tröttsamt beteende, både för dig oc


h din partner. Huruvida du har rätt eller fel i din magkänslan är inte det väsentliga, utan hur hjälpsamt ditt beteende är på sikt för dig själv och relationen. Om din partner inte kan stå upp för sina behov så är det inte ditt ansvar. Det är din partners ansvar. Ditt ansvar är att ställa frågan och lyssna på svaret. Genom den handlingen visar du omtanke.


Att gå omkring och försöka gissa sig till vad din partner vill eller inte vill är en dålig strategi. Du kommer att bli galen! Det går inte att veta vad någon annan tänker. Slut upp med det idag, nu, helst igår.


Behöver ni hjälp? Jag hjälper par som vill hitta tillbaka till varandra, skiljas som vänner eller bara vill utveckla relationen.
Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Hälsorådgivare


22 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page