top of page

Då ska du dumpa din partner - 5 teckenDet är inte lätt att veta när man skall bryta upp med sin partner. Det är viktigt att tänka igenom sina känslor och behov. Dock finns det tecken på att det dags att bryta upp och gå vidare eller söka professionell hjälp. Det kommer inte att lösas sig av sig själv. Lägg ner den tanken.


Ömsesidigt omtanke och respekt saknas

Om man inte känner att man behandlas med omtanke och respekt av sin partner, eller om man inte känner att man själv behandlar sin partner på ett sådant sätt, kan det vara ett tecken på att relationen inte fungerar. Ironiskt nog vill en del människor inte separera från sin partner med rädsla för att såra. Istället väljer man att bete sig som en röv mot sin partner för att få utlopp för sitt missnöje.


Olika värderingar och mål i livet

Om man har väldigt olika värderingar och mål i livet kan det vara svårt att bygga en gemensam framtid tillsammans. Att ena parten i förhållande vill ha barn och den andra inte är exempel på mål som i längden kan bli oförenliga. Frihet och självständighet mot gemenskap och samhörighet är ett annat exempel. En person som värderar frihet och självständighet högt kanske ser det som viktigt att kunna göra sina egna val och leva sitt liv på sina egna villkor, medan en person som värderar gemenskap och samhörighet högt kanske ser det som viktigt att kunna bygga starka relationer med andra och vara en del av en gemenskap.


Ömsesidig otrygghet och misstro

Om man känner otrygghet och misstro mot sin partner, eller om sin partner känner så mot en själv, kan det vara svårt att bygga en sund och ömsesidigt förtroendefull relation. Om man känner att man inte kan vara sig själv eller att man måste "gå på tå" runt sin partner kan det vara ett tecken på att man känner sig otrygg.


Våld eller kränkningar

Om man utsätts för våld eller kränkningar av sin partner är det alltid olämpligt att fortsätta relationen, punkt. Den personliga säkerheten går före relationen. Ingen parterapi hjälper par där våld och kränkningar förekommer. Det går inte att jobba med relationen om man har en pistol mot huvudet, bildligt talat.


Man har växt ifrån varandra

Ibland kan det hända att man har växt ifrån varandra och att man inte längre har samma intressen eller känslor för varandra som tidigare. I sådana fall kan det vara lämpligt att överväga om man vill fortsätta relationen. Om man tidigare har delat många aktiviteter, men har fått allt svårare att hitta saker att göra tillsammans kan det vara ett tecken på att man har växt ifrån varandra.

Behöver ni hjälp? Jag hjälper par som vill hitta tillbaka till varandra, skiljas som vänner eller bara vill utveckla relationen.Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT - och parterapeut

Hälsorådgivare
140 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page