top of page

Från Dejt till livskamrat - 5 stegAtt börja dejta kan vara spännande och roligt, men det kan också vara förvirrande och överväldigande. Många som dejtar hoppas på att hitta en person som man vill bli tillsammans med, en person som kanske till och med kan bli ens livskamrat. Dock är det många som hittar den "rätta", men som inte har kunskap, livserfarenhet och självmedvetenhet att hantera relationsprocessens faser som leder fram till en fördjupad tvåsamhet. Här kommer därför är en enkel guide i 5 steg för att navigera genom de olika faserna, och förhoppningsvis med tiden nå en fördjupad tvåsamhet.


1. Attraktionsfasen

I början av dejtandet är det viktigt att känna attraktion till varandra. Det handlar grunden om en stark fysisk, psykisk och social dragning till den andra personen, vilket skapar en vilja att vara nära och veta mer om den man dejtar.


Tips! Var dig själv och försök inte vara någon som du tror att din dejt söker efter. Ha kul och lär känna den andra personen. Om du inte känner en dragning till personen på, ett för dig, viktigt plan så avsluta relationen. Det finns många potentiella partners därute. Du behöver inte ta första bästa som ger dig uppmärksamhet och som gör att du slipper vara själv.


2. Olikhetsfasen

Efter den inledande attraktionsfasen kommer du att se den andra personens brister och olika beteende som du inte gillar. Det är normalt och en del av att lära känna varandra bättre. Kommunikation är nyckeln här. Prata öppet om era olikheter och försök förstå varandra bättre.


Tips! Undvik att generalisera eller dra förhastade slutsatser baserat på några få händelser. Fortsätt att lära känna personen och ge dem en ärlig chans att visa vem de verkligen är.

Undvik att jämföra den andra personen med tidigare partners eller idealiserade bilder av den "perfekta" partnern. Fundera istället på hur väl personens "svagheter" balanseras upp mot personen "styrkor".


Om personen uppvisar avvikande beteenden som starkt går emot dina personliga värderingar och livsmål bör du avsluta relationen. Kärleken övervinner det mesta, men inte våra innersta behov av vem vi på riktigt vill vara och vad vi vill stå för som person.


3. Konfliktfasen

Konflikter uppstår i alla förhållanden. Det viktiga är att lära sig hantera dem på ett hälsosamt sätt. Lyssna på varandra, var ärliga och ge varandra utrymme när det behövs. Här underlättar det mycket om båda parter har en förmåga till sund självhävdelse.


Kom ihåg att alla konflikter är inte "normala" eller hälsosamma, så var uppmärksam på tecken på överdrivna kontrollbeteenden, både hos dig själv och din partner.


Tips! Lär dig att uttrycka dig i jag-form vid en konflikt och lägg tyngdpunkten på vad du konkret önskar att den andra personen gör eller inte gör i framtiden, samt varför det är viktigt för dig.


4. Stabilitetsfasen

Om ni hanterar konflikter och hinder på ett konstruktivt sätt, som upplevs stärkande för båda, så kommer tilliten till varandra att öka. Det möjliggör i sin tur en stabil grund för er relation som ni kan bygga vidare på. I denna fas handlar det om att våga förvänta sig känslomässig öppenhet och omsorg båda sidor - Man ställer upp för varandra, vågar visa sig sårbar ( Delar känslor som rädsla, ledsenhet, ilska, skam och jobbiga tankar ) och det är en självklarhet att visa ömsesidig omsorg.


Tips! Om det finns drömmar och mål, prata om dem och se om dessa går att förena. Jobba för att bygga ett större syfte med förhållandet, ert varför. Varför ska ni vara tillsammans? Om ert enda svar blir "för att vi älskar varandra" så bör ni fortsätta att utforska frågan.


5. Fördjupad tvåsamhetsfasen

Det slutliga steget är att uppnå ett djupare engagemang och tvåsamhet. Det handlar om att vara fortsatt omsorgsfull och stödjande mot varandra, samt stå upp för sina egna behov, åsikter och känslor för att behålla känslan av att vara en egen individ.


Tips! Bli inte lat. Fortsätt visa din partner uppskattning och förvänta dig det samma tillbaka. Små gester som ett uppmuntrande sms, en kram eller en fråga om hur dagens har varit kostar ingenting och ger så mycket tillbaka till förhållandet.


Avslutningsvis

Kom ihåg att resan från dejt till fördjupad tvåsamhet är en resa och det finns inga fasta regler eller tidsramar för varje fas. Varje förhållande är unikt. Ha kul, kommunicera öppet och var respektfull mot varandra.Behöver ni hjälp?

Jag hjälper par som vill hitta tillbaka till varandra, skiljas som vänner eller bara vill utveckla relationen.Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Handledare

Hälsorådgivare

68 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page