top of page

Framgångsrik och olycklig- Här är orsakenKarriär, pengar, otroliga prestationer och status borde bidra till lycka? Du har allt, men känner ingenting. Hur är det möjligt! Det var ju inte så här det skulle bli tänker du. Det är precis som det ska vara. Du är fullt normal. Människor som strävar efter mål (.. eller abstrakta idéer) som inte är värdebaserade blir förr eller senare olyckliga.


När livet kretsar kring en själlös att-göra-lista från morgon till kväll så kommer livet bli meningslöst. Du får saker gjort, du blir nöjd ibland, men du undkommer inte den existentiella stress som ökar i styrka dag för dag. Din autopilot är inställd på en abstrakt idé som håller motivationen uppe och får dig att kliva upp på morgonen. I stället för att vända blicken inåt så söker du efter lösningen utåt. Med hjälp av mat, bekräftelse, spel, alkohol, droger, sex, träning, fester, relationer, prylar, arbete eller andra former av distraktioner orkar du lite till, lite mer.


Och nu, efter mitt orerande, till lösningen på ditt problem.


Lösningen

1. Brygg en panna java. Sätt dig i en skön fåtölj med penna och papper. Skriv rubriken Vem jag vill vara. Därefter skriver du underrubriker för varje livsområde: Ekonomi, karriär, hälsa, fritid, personlig utveckling, relationer etcetera.


2. Under varje livsområde definierar du i stora drag vem du vill vara!(⚠️inte vad du vill göra eller vad du vill känna inom dig)


Exempel på värderingar


Fritid

-Jag vill vara utforskande

-Jag vill utmana mina gränser


Relationer

-Jag vill sträva efter att vara pålitlig

-Jag vill vara stöttande

-Jag vill vara ärlig, även om det kan bli dålig stämning


Hälsa

-Jag vill vara aktiv

-Jag vill ta hand om min kropp 3. När du skrivit dina personliga värderingar/ vem du vill vara på olika livsområden är det tid för handling. Fundera över hur du i konkret handling kan agera mer i linje med den du vill vara?


Exempel på värdebaserade beteenden


-Värdering: Jag vill vara en pålitlig partner

-Beteende i linje med min värdering: Hålla tiderna jag bestämt med min partner.


-Värdering: Jag vill ta hand om min kropp.

-Beteende i linje med min värdering: Ta en promenad på lunchen.

4. I det sista steget sätter du mål. Du börjar alltså inte med att definiera dina mål. Först klargör du vem du vill vara på olika livsområden. Därefter omsätter du dina värderingar i konkreta handlingar. Sist sätter du mål.


Exempel på värdebaserade mål

-Värdering: Jag vill vara en pålitlig partner

-Beteende i linje med min värdering: Hålla tiderna jag bestämt med min partner.

-Värdebaserat mål: Komma i tid till middagen under 3 veckor.


Värdering: Jag vill ta hand om min kropp

Beteende i linje med min värdering: Ta en promenad på lunchen

Värdebaserat mål: Promenera 3 gånger i veckan på lunchen, under 4 veckor


5. Viktigt! Utvärdera alltid måluppfyllnad efter slutdatum för målet. Vad har fungerat bra, vad kan bli bättre. Fördelar, nackdelar etcetera.


Nu har du fått ett av flera viktiga verktyg till att bygga ett meningsfullt liv. Vill du lära dig mer? Kontakta mig så hjälper jag dig att bygga det livet som du vill leva.Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Hälsorådgivare

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page