top of page

Hangry: Hur hunger kan påverkar ditt psyke och relationerHar du någonsin känt dig irriterad eller arg när du varit hungrig? Då har du upplevt vad forskarna kallar för "hangry". Hangry är en kombination av hunger och ilska, och det är något som många av oss har upplevt. Någon svenska översättning vet jag inte om det finns, men jag väljer att översätta ordet till hilsken eller harg. Men varför blir vi hangry, och vad händer i kroppen när vi är det? Detta är frågor som forskare vid American Psychological Association har försökt besvara.


Kontext och självmedvetenhet

I en studie publicerad i tidskriften Emotion® undersökte forskarna de psykologiska mekanismerna bakom känslomässiga tillstånd orsakad av hunger, särskilt när någon blir hangry. I studien som genomfördes på över 400 personer från USA, fann forskarna två faktorer som avgör om hungern kommer att bidra till negativa känslor eller inte: kontext och självmedvetenhet.


Forskarna fann att när hungern orsakar en negativ känsla kan det leda till att personen tolkar det som att andra människor eller situationen de befinner sig i är orsaken, inte hungern. Man kunde också se att människor som är mer medvetna om sina känslor är mindre benägna att bli hangry.


Kan få stora konsekvenser

Fenomenet "hangry" är något som inte bör underskattas eller ignoreras. Det kan verka som ett relativt harmlöst begrepp, men det är faktiskt ett tydlig bevis på hur våra kroppar och känslor är sammanflätade.

När vi är hungriga och känner oss "hangry" kan det leda till att vi blir mer irriterade, arga och oempatiska mot andra människor och oss själva. Detta kan i sin tur skapa konflikter, negativa känslor och sämre prestationer på jobbet eller i skolan.


Inte bara ett roligt meme

Även om "hangry" kan verka som ett skämt eller ett rolig meme, är det viktigt att ta hand om våra kroppar och vara uppmärksamma på de signaler som våra kroppar sänder ut.


Här är några råd för att undvika att bli hangry:

  1. Ät regelbundet för att undvika att bli hungrig.

  2. Utveckla kunskap och medvetenhet om dina känslor, däribland ilska utlöst av hunger.

  3. Undvik laddade/krävande situationer, ta en paus eller gå undan om du känner att du är på väg att bli hangry.

  4. Var medveten om vad du äter och undvik att konsumera mat som kan förvärra dina negativa känslor.


Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå de psykologiska mekanismerna bakom känslomässiga tillstånd orsakade av hunger, särskilt hangry. Genom att vara medveten om våra känslor och signaler från vår kropp kan vi undvika att bli hangry och förbättra vårt psykologiska välbefinnande och relationer.Referenser

MacCormack, J. K., & Lindquist, K. A. (2019). Feeling Hangry? When Hunger Is Conceptualized as Emotion. Emotion, 19(2), 301-319. https://doi.org/10.1037/emo0000422Behöver du hjälp?

Är du arbetsgivare eller privatperson som behöver professionell hjälp med psykisk ohälsa? Jag hjälper personer som lider av stress, ångest eller depression.Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Hälsorådgivare

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page