top of page

Kärlekssorg: Så överlever du den svåra tiden”Jag kan inte tro att det är över. Varför gjorde han det här mot mig? Jag älskade honom så mycket. Jag kände mig så trygg i vårt förhållande, men nu känns allt bara tomt. Det kommer aldrig bli lycklig. Jag kan inte sluta tänka på alla minnen vi delade tillsammans. Varför kunde han inte se hur mycket han betydde för mig? Jag känner mig så ensam nu, och jag vet inte om jag någonsin kommer kunna öppna mitt hjärta för någon annan igen."


Kärlekssorg är en känslomässig reaktion som kan uppstå efter att ett förhållande har avslutats eller efter att någon man älskar har dött. Det kan även uppstå när man inser att förhållandet inte kommer att fungera och det är på väg att ta slut.


Även om det gör ont så är kärlekssorg är en normal del av livet. Det finns dock situationer där man behöver hjälp för att gå vidare.Tecken på kärleksorg

Psykologiskt kan kärlekssorg vara en konsekvens av att man har investerat mycket tid och känslor i ett förhållande.


Vanliga tankar vid kärlekssorg är att man ältar det förflutna och varför det tog slut. Exempelvis att man tänker på vad man kunde ha gjort annorlunda. Personen kan också tänka på vad den saknar hos den andra personen, trots att relationen som helhet var dålig . Känslor vid kärlekssorg är sorg, rädsla, saknad, ensamhet, förvirring, känslor av förtvivlan, ilska och raseri. Raseriutbrott är vanliga när man inser att det inte går att få sin partner tillbaka, att partnern har bestämt sig för att gå vidare.


Kroppsligt kan man upplever trötthet, aptitlöshet, huvudvärk, hjärtklappning och muskelspänningar. Vanliga beteenden vid kärlekssorg är att undvika sociala situationer, isolera sig, gråta ofta, söka tröst i mat eller alkohol, eller försöka fly undan måendet i arbete, träning, nya relationer etceteraSjälvhjälp vid kärlekssorg

Tiden med kärlekssorg vara en svår och tuff tid som kan påverka både ens känslomässiga och fysiska hälsa. Genom enkla självhjälpsstrategier kan man hantera svåra känslor och ta hand om sin hälsa. Dessa strategier hjälper för att bearbeta sorgen och komma vidare. Dessutom kan det hjälpa dig att lära dig att hantera svåra situationer och känslor på ett konstruktivt sätt i framtiden.


Strategier för att hantera kärlekssorg och hitta läkning:


 • Ge dig tid att sörja. Det är viktigt att ge dig tid att sörja och att acceptera att det kan ta tid att komma över kärlekssorg.

 • Prata om det. Prata om vad du känner med vänner eller familj. Eller skriv ner dina tankar i en dagbok. Att sätta ord på sina tankar bidrar till att vi inte längre blir ett med våra tankar, utan kan få distans till dem.

 • Motion och näring. Motion har en positiva effekter på hjärnan och därmed humöret genom ökad blodcirkulation, förbättrad kognitiv funktion och ökade nivåer av dopamin och serotonin. Lika viktigt är det att ge kroppen och hjärnan näring och energi från mat för att kunna fungera.

 • Struktur. Att hålla regelbundna rutiner är viktigt för att ge en känsla av ordning och förutsägbarhet i livet, i en tid när det mesta upplevs som kaos.

 • Var försiktig med alkohol, droger & kärleksrelationer. Att använda alkohol eller droger för att dämpa kärlekssorg leder till problem i längden. Likaså att försöka bekämpa känslor av värdelöshet eller sorg med tillfälliga kärleksrelationer.

 • Självmedkänsla. Var medkännande mot dig själv och var bestämd med att inte lägga tid på självkritiskt ältande. Det kommer en tid för självreflektion, men att titta på sina ”misstag” när man mår dåligt är ingen bra idé.Komplicerad kärlekssorg

Komplicerad kärlekssorg är en svårare form av kärlekssorg där personen kan ha svårt att acceptera det avslutade förhållandet och kan inte gå vidare. Personen kan inte släppa tankarna på den tidigare partnern, söker efter bekräftelse och arbeta aktivt för att få tillbaka sin partner. Personen är oförmögen att på egen hand hantera känslor som sorg, saknad, ilska och förtvivlan. Personen kan också få självmordstankar när det inte känns som att det finns någon väg ut från sorgen.


Personer med otrygg anknytning kan få extra svårt att hantera kärlekssorg eftersom de ofta är rädda för att bli lämnade och kan därför ha svårt att släppa taget om en relation, även när den är över.


Komplicerad kärlekssorg kan också leda till en rad problem i ens vardagliga liv. Exempelvis att man över längre tid inte kan äta eller sova, vilket leder till näringsbrist och tanke-och känslomässiga störningar på grund av sömnbrist. Det i sin tur gör det omöjligt att koncentrera sig på jobbet, skolan eller föräldrarollen. Personen kan också välja bort kontakten med vänner och familj,eller förlorar förmågan att se till sina barns omsorgsbehov, vilket bara fördjupar sorgen och riskerar att utvecklas till depression.


Vid komplicerad kärlekssorg behöver man söka psykologisk vård. Det kan också vara lämpligt med medicinsk behandling, såsom antidepressiva mediciner. Det kan dock vara svårt att få hjälp för kärleksorg eftersom vården ser det som en naturlig del av livet, inte ett sjukligt tillstånd. Därför behöver man vara noga med att beskriva hur man mår. Om det är svårt kan man ta med sig en vän eller anhörig som stöd vid besöket hos vårdcentralen.

Hur kan man stötta någon med kärlekssorg?

Att vara anhörig till någon som går igenom kärlekssorg kan vara svårt eftersom man ofta känner sig hjälplös och vill hjälpa till men inte riktigt vet hur. Det kan vara svårt att se någon man älskar lida och det kan vara en känslomässigt tung tid för både den som går igenom sorgen och anhöriga. Anhöriga bör också vara medveten om att det kan ta tid att bearbeta sorgen när ett förhållande tar slut.


En bra start för att stötta någon som är i kärlekssorg är att utgå ifrån följande råd:

 • Lyssna. Var en god lyssnare och ge personen tid och utrymme att prata om sina känslor och tankar. Är du hjälpnödig? Lär dig konsten att göra ingenting. Då hjälper du bäst.

 • Var empatisk. Ta perspektiv. Vilka känslor och tankar kan du tänka dig att personen sitter med just nu och hur hänger det ihop med personens beteende?

 • Ge tid. Kärlekssorg tar tid att bearbeta, var tålmodig och ge personen tid att läka. Om du blir frustrerad över att det ”aldrig” går över så behöver du hitta sätt att hantera din frustration.

 • Var stöttande. Erbjud tröst och stöd i form av en kram, ett samtal eller att bara vara där i tystnad. Det är också bra att sätta personliga gränser om du upplever att personen som lider av sorg skulle må bra av det på längre sikt. Med andra ord, var försiktig med björntjänster.

 • Ge positiv feedback. Påminn personen om att det kommer att gå över. Det finns hopp om framtiden.

 • Var försiktig med råd. Undvik att ge råd om vad personen bör göra eller inte göra. Personen vet bäst vad som är bra för dem. Stötta dem i att ta egna beslut och lyssna på sin egna inre röst, även om det kan bli fel. Den formen av stöd är jagstärkande och hjälper personen att bli sin egen individ igen.

 • Erbjud hjälp. Erbjud att hjälpa till med vardagliga sysslor eller att följa med personen till olika möten. Avlastande stöd kan vara mycket uppskattat, särkilt i början av separationen. När det har gått en tid kan det däremot bli en björntjänst som möjliggöra för personen att fortsätta isolera sig.

 • Var försiktig med kritik. Försök att undvika att kritisera personen eller deras tidigare förhållande. Även om du har rätt i sak så är timingen dålig.Det är viktigt att komma ihåg att människor reagerar olika på kärlekssorg. Det finns inte ett sätt att reagera som är ”normalt”.
Behöver du hjälp?

Jag erbjuder hjälp till personer som lider av kärlekssorg och behöver stöd för att komma vidare.Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Handledare

Hälsorådgivare

705 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

1 comentario


victoria paul
victoria paul
14 sept 2023

Min man sedan 3 år gjorde slut med mig förra veckan. Jag åt inte eller pratade med någon, jag grät mycket, jag var så deprimerad och stressad att jag hamnade på sjukhuset på grund av all stress och depression. En dag letade jag efter kärlekstips på internet för jag älskar honom djupt och jag bryr mig om honom och jag vill att vi ska vara tillsammans igen som ett par. Jag hittade en mäktig man som heter Dr Sunny som löste så många relationsproblem... så jag kontaktade honom och förklarade allt för honom, sedan berättade Dr. Sunny att han kommer att återkomma till mig inom 48 timmar efter att ha hjälpt mig med försoningsbesväret. Det fungerade perfekt som utlovat och…

Me gusta
bottom of page