top of page

Kognitiv defusion: Insikten som kan förändra din syn på tankar för alltid

Uppdaterat: 7 maj 2023


Kvinna med självkritiska tankar


Denna bloggartikel utforskar kraften i kognitiv defusion, en teknik inom Acceptance and Commitment Therapy (ACT) som hjälper individer att hantera sina tankar och känslor på ett mer hälsosamt sätt. Lär dig hur kognitiv defusion kan minska psykologiskt lidande och främja en mer accepterande inställning till inre upplevelser. Artikeln undersöker även det olika teknikerna som används för att uppnå kognitiv defusion, såsom metaforer, etikettering av tankar och uppmärksamhetsövningar. Med hjälp av dessa tekniker kan individer skapa avstånd mellan sig själva och sina tankar, vilket gör det möjligt att navigera genom livets utmaningar och förbättra deras psykiska välmående.

Johanna hade kämpat med ångest och negativa tankar i flera år. Det kritiska rösterna i hennes huvud kändes som en konstant följeslagare som ifrågasatte varje beslut hon tog. "Jag är inte tillräckligt smart", "Ingen gillar mig egentligen" och "Jag kommer aldrig att bli framgångsrik" var några av de negativa tankar som ständigt dök upp i hennes sinne.

En eftermiddag, efter ett jobbigt samtal från med chef, kände Johanna att hon inte längre orkade med sina tankar och känslor. Hon blev överväldigad av sina kritiska röster och plötsligt bröt hon ihop på jobbet. Hennes kollegor blev oroliga och ringde ambulansen. På sjukhuset konstaterade läkaren att det inte var något fysisk fel på Johanna, utan att behöver psykiatrisk hjälp. Johanna fick komma psykiatriska akutmottagningen, där läkarna beslutade att hon skulle läggas in för observation över natten.


När Johanna blev utskriven dagen efter fick hon samtidigt en tid hos en terapeut, vilket blev en vändning i hennes liv. I terapin lärde hon sig att se på sina tankar och känslor ur ett annat perspektiv, än det traditionella, som innebär att man analysera tankarna och försöker förstå tankarna. Istället fick hon lära sig att betrakta dem som mentala händelser, inre mentala fenomen, snarare än absoluta sanningar om sig själv eller världen. Det var här hon först stötte på begreppet kognitiv defusion.


Genom att öva på denna teknik kunde Johanna långsamt men säkert förändra sitt förhållande till sina tankar. Hon lärde sig att bemöta dem på ett mer hälsosamt sätt och fann en inre förmåga hon inte visste att hon hade.


Vad är kognitiv defusion?

Kognitiv defusion handlar om att skapa ett avstånd mellan individen och deras tankar, så att personen kan betrakta sina tankar och känslor som tillfälliga mentala händelser snarare än som absoluta sanningar om sig själv eller världen. Genom att skapa detta avstånd kan individer minska deras psykologiska lidande genom att sluta identifiera sig så starkt med sina tankar och känslor.

Hur fungerar kognitiv defusion?

ACT använder flera olika tekniker för att uppnå kognitiv defusion:

  • Metaforer. Metaforer kan hjälpa den mänskliga hjärnan att förstå och uppleva defusion. Till exempel kan man jämföra tankar med moln som passerar på himlen – de kommer och går, men du är himlen som består.

  • Etikettering av tankar. Genom att ge tankar etiketter, som "jag en tanken " eller "jag har en känsla av oro", kan en individer börja se dem som separata från sig själva.

  • Uppmärksamhetsövningar. Övningar i medveten närvaro kan hjälpa individer att öva på att observera sina tankar och känslor utan att bli uppslukade av dem.

Kognitiv defusion i praktiken

Kognitiv defusion är en färdighet som kräver övning och det kan krävas att man hittar övningar som passar just din specifika behov och situation. Att regelbundet öva på dessa tekniker kan göra det lättare att uppnå defusion när du behöver det mest, såsom i perioder av hög stress eller starka känslor.

Avslutning

Kognitiv defusion är en kraftfull teknik inom Acceptance and Commitment Therapy som hjälper individer att hantera sina tankar och känslor på ett mer hälsosamt sätt. Genom att skapa avstånd mellan sig själv och sina tankar, kan individer minska sitt psykologiska lidande och utveckla en mer accepterande inställning till sina inre upplevelser. Forskning stöder effektiviteten av ACT och kognitiv defusion, vilket gör detta till en lovande terapimetod för att hjälpa människor att navigera genom livets utmaningar och förbättra deras psykiska välmående.Behöver du hjälp?

Behör du hjälp med att hantera dina negativa känslo och tankar? Jag hjälper personer med känslomässiga problem att må bättre. Tveka inte att kontakta mig idag!Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Handledare

Hälsorådgivare

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page