top of page

Lev lyckliga i alla era dagar- Parterapeuten berättar hurHar ni någonsin undrat varför vissa par verkar leva lyckliga i alla sina dar medan andra kämpar för att hålla ihop? Det har jag, både i mitt eget förhållande och i min roll som parterapeut. Ett lyckligt par är för mig ett par där båda parter känner sig respekterade, älskade och trygga. Båda parter är beredda att hantera problem och utmaningar tillsammans och ser varandra som en tillgång, snarare än ett hinder mot självförverkligande. Ett lyckligt par har roligt tillsammans och gillar att dela sina upplevelser med varandra, samtidigt som man finns som ett känslomässigt stöd i svåra tider.


Inga par är perfekta. Jag lovar! Även om bilderna på sociala medier kan få oss att tro något annat. Låt dig inte luras av fasader. Problem som par kämpar med syns inte utåt. Alla par har sina problem och deras omsorg, närhet och stöd till varandra varierar över tid. Det som skiljer par åt är hur man hanterar problem som uppkommer i relationen. Det finns 3 beteendemönster som jag tycker sticker ut hos par som trivs tillsammans:


1. Öppen och respektfull kommunikation

Kommunikation är, enligt mig, den mest centrala faktorn i en relation. Att kunna prata öppet och ärligt med varandra, lyssna på varandra och förstå varandras perspektiv är viktigt för att skapa en stark och hållbar relation.


Exempel:

Ett par planerar att köpa ett hus. De har en öppen och ärlig konversation om deras drömmar och önskemål för det kommande hemmet, och lyssnar på varandras perspektiv och idéer. Genom att förstå varandras behov och önskemål, kan de hitta en lösning som passar båda och skapa en stark och hållbar relation.


Motsatsen kan vi se hos ett par som inte pratar öppet och ärligt om deras ekonomi. Den ena partnern köper dyra saker utan att informera den andra. Det kan leda till frustration, känslor av ovisshet och tillitsbrist i relationen.


2. Omsorg och respekt

Par som trivs tillsammans visar varandra respekt och omsorg. Att visa sin partner att man bryr sig och att visa respekt för varandras åsikter, känslor och gränser är viktigt för att skapa en relation där båda känner sig sedda och uppskattade.


Exempel:

Vi tänker oss ett par där båda jobbar hårt. Den ena partnern visar sin omsorg genom att laga en middag åt den andre efter jobbet, och visar respekt genom att fråga hur dagen varit och lyssnar på svaret. Handlingarna likt denna kan skapa en känsla av omsorg och respekt för varandras ansträngningar och bidrar till en relation där båda parter känner sig sedda och uppskattade.


Ett par som inte visar varandra respekt och omsorg kan vara ett par där den ena partnern regelbundet ignorerar den andra partnerns åsikter och känslor när det gäller föräldraskapet. Den ena partnern bestämmer alltid vad barnen ska göra utan att ta hänsyn till den andra partnerns önskemål och behov. Detta kan skapa en känsla av otrygghet och brist på uppskattning för den andra partnern.


3. Drömmar och mål

Liknande mål och drömmar är viktigt eftersom det kan skapa en gemensam riktning och en känsla av ett syfte med relationen. När det inte råder en samsyn kring vad man vill få ut av livet brukar par glida ifrån varandra, alternativt att en eller båda parterna får göra avkall på saker som gör livet meningsfullt. Det brukar med tiden slita på förhållandet. Alla par behöver ha sitt Varför annars blir man för upptagna med Vad, Hur och När. Mer om det i ett annat inlägg.


Exempel:

Ett konkret exempel på ett par med liknande mål och drömmar kan vara ett par som båda drömmer om att resa jorden runt tillsammans. De planerar och sparar pengar för att nå sitt mål, och det ger dem en gemensam riktning och en känsla av ett syfte med relationen. Detta kan skapa en stark och hållbar relation då de arbetar tillsammans för att nå deras mål och dela sina drömmar.


Ett motsatt exempel kan vara ett par där den ena partnern drömmer om att starta ett eget företag i en större stad medan den andra partnern önskar att leva ett stillsamt liv på landet. Både försöker driva igenom sina planer, utan att ta hänsyn till varandras drömmar, vilket leder till konflikter.Avslutningsvis vill jag säga att det aldrig är för sent att förbättra en relation och leva lyckliga i alla sina dagar. Om det finns en vilja från båda parter att jobba på relationen så finns det alltid hopp. Det kan ta tid att vända negativa beteendemönster som fått fäste i en relation, men det är i allra högsta grad möjligt.Behöver du hjälp?

Jag hjälper par som vill hitta tillbaka till varandra, skiljas som vänner eller bara vill utveckla relationen. Jag erbjuder även hjälp till personer som försöker hitta rätt i sin nya livssituation som nyskild.
Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Handledare

Hälsorådgivare


49 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page