top of page

Skuldkänslor från nyår – 3 steg för att bearbeta och släppa demNyårsdagen. Du vaknar upp med ångest för något du gjorde eller inte gjorde igår. Tankarna och minnesbilderna hoppar runt i ditt huvud. Det som du upplever är skuld. En mycket plågsam känsla. Dock så finns en stor fördel med skuld. Om du känner skuld så visar det på att du har gått emot dina personliga värderingar, den som du vill vara. Jag

känner alltid hopp för människor som känner skuld eftersom skuld inte kan existera utan samvete och en inre moralisk kompass.


Tre steg för en konstruktiv skuldhantering

Nu till den stora frågan: Går det att hantera skuld på ett konsktruktivt sätt? Ja, absolut. Följande tre steg hjälper dig att bearbeta dina skuldkänslor och släppa dem:


1. Ta ansvar. Var inte en fegis

Gör det du kan för att rätta till det som har gått fel. Om du har gjort något som har orsakat skuldkänslor kan det vara bra att försöka rätta till det. Det kan handla om att be om ursäkt eller att göra något annat för att råda bot på det som har gått fel. Alla gör misstag, små som stora. Ta ansvar för dina handlingar, även om det är jobbigt.


2. Acceptera att du inte kan ändra på det som har hänt

Ibland går det inte att rätta till det som har gått fel och då kan det vara bra att acceptera att du inte kan ändra på det som har hänt. Det kan vara svårt att acceptera, men det kan hjälpa dig att gå vidare. Acceptans innebär att du ger utrymme för de känslor och tankar som dyker upp från gårdagen utan att försöka förändra eller tränga undan dem. Känslor och tankar är flyktiga och föränderliga och de är inte sanningar om oss själva eller om världen. Enskilda handlingar säger inget om dig som person. Genom att acceptera dina känslor och tankar från gårdagens fadäs låter du dem inte styra ditt beteende. I stället har du nu möjlighet att agera på ett meningsfullt sätt i enlighet med dina värderingar som du frångick igår. Acceptans innebär inte att jobbiga känslor skall kännas mindre jobbiga, utan bara att du är villig att se verkligenheten som den är, inte som du vill att den ska vara. När man förnekar verkligenheten så blir man mindre motiverar att ta ansvar för sina handlingar.


3. Gå inte vidare utan att lära dig något av det som hänt I stället för att bara fokusera på skuldkänslorna ska du lära dig av det som har hänt. Vad kan du ta med dig från händelsen från gården och hur kan du förbättra dig själv i framtiden? Genom att lära dig av det som har hänt kan du gå vidare som en klokare människa. Tänk på att dina handlingar är ett uttryck för hur du mår, vilka behov du har, vad du har för mycket eller för lite av i ditt liv. Även om det är jobbigt just nu, stanna upp, lyssna på dig själv. Utifrån vad som hände igår, vad försöker du säga till dig själv?
Nu har du fått tre viktiga steg för att hantera skuld. Vill du lära dig mer om hur du kan bygga upp ett liv som går i linje med dina värderingar? Kontakta mig så hjälper jag dig.


Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Hälsorådgivare

47 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page