
Ångestproblem
Ångest är rädsla eller oro som känns i kroppen. Det är obehagligt men inte farligt att ha ångest. Vad som ger ångest kan vara olika. Nedanför kan du läsa om vanliga rädslor som människor har.I bland kan man behöva hjälp med att hantera sin ångest. Då kan jag med hjälp av KBT- kognitiv beteendeterapi hjälpa dig.
Panikångest
Paniksyndrom är när du har haft flera panikattacker och är rädd för att det ska hända igen. Ofta undviker du vissa platser eller situationer av rädsla för panikattacker. En panikattack är en avgränsad, hastigt påkommande upplevelse av intensiv rädsla, skräck eller fruktan. Panikattacker tar sig uttryck i olika typer av symtom som yrsel, hjärtklappning, obehagskänsla i bröstet, svimningsattacker eller svårigheter att andas, och tolkas ofta av den drabbade personen som en kroppslig sjukdom.
Hälsoångest
Hälsoångest innebär en stark och ihållande rädsla för att vara allvarligt sjuk, trots att läkare inte hittar något fel. Oron väcks ofta av kroppsliga förnimmelser – som hjärtklappning, domningar, tryck i bröstet eller magknip – som tolkas som tecken på en allvarlig sjukdom.
Trots upprepade försäkringar från läkare, vänner eller familj blir man bara lugn i stunden.
Oron kommer alltid tillbaka, ibland efter några dagar, ibland redan efter några minuter, med nya tankar som:
“Tänk om läkaren missade något?”
“Det känns värre nu än förut.”
“Jag måste kolla en gång till.”
Det är vanligt att man försöker stilla oron genom att googla sina symtom. Syftet är att bli lugn och hitta bevis på att det inte är något farligt. Men ofta händer det motsatta, man fastnar i värsta tänkbara scenarier och blir ännu mer orolig. Sökandet kan ta mycket tid och upprepas flera gånger om dagen.
Typiska tecken på hälsoångest är:
-
Ihållande tankar om att något är fel i kroppen
-
Rädsla för allvarliga sjukdomar trots normala undersökningar
-
Återkommande kroppskontroller, t.ex. känna efter knölar, mäta puls eller titta i spegeln
-
Att googla symtom upprepade gånger
-
Att ofta söka vård – eller att helt undvika den, av rädsla för ett skrämmande besked
-
Kroppsliga reaktioner som ångest, hjärtklappning, illamående, rastlöshet och koncentrationssvårigheter
Hälsoångest påverkar både vardagen och relationer.
Den ständiga oron kan göra det svårt att fokusera på annat och tar mycket energi – trots att man försöker göra allt för att bli trygg.
Generell ångest
Generaliserat ångestsyndrom (GAD) kännetecknas av en ständig och svårkontrollerad oro som rör många olika delar av livet, till exempel hälsa, ekonomi, relationer, arbete eller framtiden. Oron känns ofta verklig och rimlig i stunden, men är överdriven i förhållande till hur allvarlig situationen egentligen är.
Personen försöker ofta lugna sig genom att tänka igenom allt i detalj, analysera risker eller söka bekräftelse från andra.
Det är också vanligt att man söker information på nätet för att få kontroll, till exempel genom att googla symtom, sjukdomar, olyckor eller ekonomiska problem. Men lugnet blir bara tillfälligt. Snart återkommer oron, ibland kring samma sak, ibland med ett nytt innehåll. Tankarna snurrar:
“Tänk om jag har missat något”
“Vad händer om det inte går som jag tror”
“Jag måste vara helt säker”
Typiska tecken på generaliserat ångestsyndrom är:
-
Att orostankarna är svåra att stänga av, även när man förstår att de är överdrivna
-
Att oron flyttar sig mellan olika områden i livet, till exempel hälsa ena dagen och ekonomi nästa
-
Ett behov av att tänka igenom allt, förbereda sig och söka trygghet från andra
-
Att man ägnar mycket tid åt att läsa på, googla eller kontrollera för att minska sin oro
-
Fysiska besvär som spända muskler, trötthet, sömnproblem, ont i magen och svårt att koncentrera sig
Trots att vänner, familj eller läkare försöker lugna, uppstår bara ett kortvarigt lugn. Snart kommer oron tillbaka. Många upplever att de aldrig riktigt kan slappna av eftersom tankarna hela tiden kretsar kring att något allvarligt skulle kunna hända.
Generaliserad ångest påverkar livskvaliteten och gör det svårt att känna sig trygg, närvarande och avslappnad i vardagen.
Tvångstankar
Tvångssyndrom (OCD) innebär att man drabbas av återkommande och påträngande obehagliga tankar, så kallade tvångstankar, som väcker stark ångest eller rädsla. För att dämpa obehaget känner man ett starkt behov av att utföra vissa handlingar eller upprepa tankemönster, som kallas tvångshandlingar.
Dessa ger oftast bara en tillfällig lättnad, eftersom oron snart kommer tillbaka igen.
Tvångstankarna kan handla om till exempel
• rädsla för bakterier eller smitta
• rädsla för att skada sig själv eller andra
• rädsla för att ha gjort något fel eller oetiskt
• behov av symmetri eller att saker ska kännas helt rätt
• obehagliga tankar med sexuellt, aggressivt eller förbjudet innehåll
För att hantera dessa tankar kan man till exempel
• tvätta sig upprepade gånger
• kontrollera att dörrar är låsta eller spisen är avstängd
• räkna, upprepa ord eller utföra ritualer i tanken
• undvika vissa föremål, platser eller situationer
• googla tankar och symtom för att lugna sig
• söka försäkran från andra om att allt är som det ska
Även om man ofta förstår att rädslan är överdriven eller ologisk, känns det som att man inte har något val. Oron och ångesten tar snabbt över, och det blir svårt att sluta med kontrollbeteenden. Det blir en ond cirkel där tankarna och handlingarna tar mer och mer plats i vardagen.
Kroppen reagerar ofta med stark ångest. Man kan få hjärtklappning, spända muskler, illamående, svårt att koncentrera sig och en ständig känsla av inre stress. Tvångssyndrom kan påverka relationer, arbete och livskvalitet, även om det inte alltid märks utåt.
Fobi
En specifik fobi uppstår när en person utvecklar en stark och ihållande rädsla för ett visst objekt, djur, situation eller fenomen som i sig inte är farligt, men som ändå upplevs som hotfullt. Rädslan är oproportionerlig och kan inte kontrolleras, trots att personen ofta inser att den är överdriven.
Vanliga exempel på det som kan utlösa en specifik fobi:
-
Höjder
-
Blod eller sprutor
-
Trånga utrymmen
-
Spindlar eller andra djur
-
Att flyga
-
Att kräkas
-
Vatten eller att simma
-
Ljud från ballonger eller fyrverkerier
Typiska tecken på specifik fobi är intensiv ångest eller panikkänslor vid blotta tanken på det skrämmande, eller när man konfronteras med det. Kroppen kan reagera med hjärtklappning, svettningar, yrsel, skakningar, andnöd eller en känsla av att tappa kontrollen. Personen börjar ofta undvika situationer där det skrämmande kan förekomma, vilket kan påverka vardagen och friheten i livet.
Trauma
Ett psykiskt trauma uppstår i en situation som är ovanligt uppskakande, hotar något livsviktigt eller är katastrofal. Det kan vara fler "mindre" händelser över tid eller en "stor" händelse. Exempel på traumatiska händelser:
-
Våldtäkt
-
Mobbing
-
Närstående död
-
Sexuella övergrepp i barndomen
-
Olyckor
-
Krig
-
Tortyr
-
Misshandel - Bevittna eller själv vara utsatt.
-
Upplevelse om hot
-
Intensivvård, medicinska undersökningar
Tecken på trauma är påträngande minnen som inte lämnar dig ifred, mardrömmar och kraftiga reaktioner från kroppen, till exempel att du får hjärtklappning, får svårt att andas och känner dig stel och spänd. Du vill undvika platser, människor, situationer eller minnen som är förknippat med traumat.