top of page

7 tecken på att din partner är en parasitDet är normalt att ta hand om varandra när man lever i ett förhållande, men om din partner utnyttjar dig och dina resurser utan att bidra på ett rättvist sätt kan det vara tecken på att du har en parasitisk partner. Att vara i ett sådant förhållande kan vara utmattande och nedbrytande. I det här blogginlägget kommer vi att titta på sju beteenden som indikerar att din partner är en parasit.


1. Din partner förväntar sig att du betalar för allt

Din partner försöker sällan betala för något och räknar alltid med att du kommer att betala med dina pengar. Det kan handla om mat, nöjen och hobbies etcetera.


2. Din partner har "rätt" till dina saker, känslor och kropp

Din partner använder dina prylar och tillgångar, utan att fråga eller ta hänsyn till dina önskemål och behov. Samma sak kan också gälla din kropp och din känslomässiga tillgänglighet, att din partner betraktar dessa som personliga egendomar som hen skall ha fri tillgång till.


3. Din partner saknar ambitioner

En parasitisk partner visar ofta inget intresse för att bidra till hushållet eller att ta ansvar för sin egen ekonomi eller framtid.


4. Din partner är ovilliga att arbeta

Din partner kan vara ovillig att arbeta, söka arbete eller förtjäna sitt uppehälle. Oändligt med bortförklaringar är vanligt.


5. Din partner utnyttjar dina vänner och familj

En parasitisk partner kan utnyttja dina vänner och familj för att få pengar eller andra resurser. Din partner kan också försöka isolera dig från din sociala krets. Särskilt dem som är kritiska till din partners parasitiska beteende.


6. Din partner visar ingen tacksamhet

En parasitisk partner visar sällan tacksamhet för allt du gör. Din partner tar dig och dina resurser för givet och förväntar sig att du alltid kommer att finnas där för hen. Det är vanligt att brist på tacksamhet är resultatet av en syn på andra som präglas av berättigande, det vill säga att personen har en djupt förankrande åsikt att jag, mig och mitt går före andras människors behov.


7. Din partner skyller på dig

När något går fel eller när din partner hamnar i en knepig situation, är det vanligt att din parasitiska partner skyller på dig. Din partner kan beskylla dig för att inte ge tillräckligt eller för att vara otillräcklig på något sätt. Om detta är ett vanligt förekommande beteende så är det ett manipulativt beteende för att väcka skuld, som syftar till att få dig att vara tillmötesgående och tillfredsställa din parasitiska partners behov.Sammanfattning

Att ha en parasitisk partner är skadligt för mentala hälsa. Om du känner igen någon eller alla av dessa sju beteenden, är det viktigt att ta itu med situationen. Att erkänna problemet finns är ett steg i rätt riktning. Kom ihåg att du förtjänar en sund relation som bygger på ömsesidig respekt och kärlek.
Behöver du hjälp?

Är du arbetsgivare eller privatperson som behöver professionell hjälp med psykisk ohälsa, stress eller personlig utveckling? Jag hjälper personer som lider av stress, ångest eller depression och andra person som vill få stöd i sin personliga utveckling. . Vänliga hälsningar Lars Nordelv KBT-och parterapeut Hälsorådgivare


97 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page