top of page

Acceptans: Hur du kan må bättre genom att låta bli att kontrollera

Uppdaterat: 16 okt. 2023
Vi lever i en värld där vi förväntas kunna kontrollera allt. Vi vill att våra liv ska gå enligt plan även om fast ingen har lovat oss en morgondag, och ställer krav på oss själva att vi ska kunna hantera alla utmaningar som kommer vår väg. Men sanningen är att det finns saker som vi helt enkelt inte kan kontrollera.


När vi försöker kontrollera saker som vi inte kan kontrollera, kan det leda till stress, ångest och depression. Vi kan också missa viktiga möjligheter och upplevelser. I den här artikeln kommer jag att diskutera vikten av acceptans. Jag kommer prata om hur vi kan acceptera det vi inte kan kontrollera, och hur det kan hjälpa oss att må bättre.


Kontroll

Kontroll handlar om att försöka förändra eller påverka något. Vi kan försöka kontrollera våra tankar, känslor, beteenden och omgivningen. Ibland är det möjligt att kontrollera saker, men ofta är det inte det.


Acceptans

Acceptans handlar om att tillåta saker att vara som de är. Det innebär att vi inte försöker förändra eller kontrollera saker som vi inte kan kontrollera.


Skillnaden mellan kontroll och acceptans

Kontroll och acceptans är två olika sätt att förhålla sig till livets utmaningar. Kontroll kan vara till hjälp i vissa situationer, men det kan också vara kontraproduktivt. När vi försöker kontrollera saker som vi inte kan kontrollera, kan det leda till ökad stress, ångest och depression.


Acceptans kan vara svårt

Acceptans kan vara svårt, särskilt när vi upplever negativa känslor eller i jobbiga situationer. Men det är viktigt att komma ihåg att acceptans inte betyder att vi tycker om det som händer. Det betyder bara att vi tillåter det att vara, det som ändå är som det är.


Acceptans och psykologisk flexibilitet

Acceptans är en viktig del av psykologisk flexibilitet. När vi kan acceptera saker som vi inte kan kontrollera, blir vi mer fria att välja hur vi vill agera. Vi kan välja att fokusera på de saker som vi kan påverka, det som går i enlighet med våra värderingar och som på sikt ger oss ett meningsfullt liv.


Tips för att öka acceptansen

Här är några tips för att öka acceptansen:

  • Försök att se saker ur ett längre perspektiv. Kortsiktigt kan det verka som att vi måste kontrollera saker för att må bra. Men på längre sikt kan det vara mer hjälpsamt att acceptera saker som vi inte kan kontrollera.

  • Identifiera dina värderingar. När du vet vad som är viktigt för dig på riktigt, blir det lättare att acceptera obehag eftersom du vet vad du vill och vart du är på väg.

  • Öva mindfulness. Mindfulness är en form av meditation som hjälper oss att vara närvarande i nuet och acceptera våra tankar och känslor som de är.


Sammanfattning

Kontroll och acceptans är två viktiga begrepp i psykologisk flexibilitet. När vi kan acceptera saker som vi inte kan kontrollera, blir vi mer fria att leva våra liv på ett meningsfullt sätt.

Försök att reflektera över din egen livssituation. Finns det några saker som du försöker kontrollera som du kanske skulle kunna acceptera istället? Hur skulle det påverka ditt liv om du kunde acceptera dessa saker, genom att i handling släppa kontrollen?


Behöver du hjälp?


Behör du hjälp med att hantera dina negativa känslo och tankar? Jag hjälper personer med känslomässiga problem att må bättre. Tveka inte att kontakta mig idag!Vänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Handledare

Hälsorådgivare

18 visningar

Comments


bottom of page