top of page

Hemligheten bakom ett blomstrande förhållandeI alla relationer, oavsett om det är mellan vänner, familjemedlemmar eller partners, är det viktigt att fokusera på varandras positiva egenskaper. Det finns flera anledningar till detta:

  • Det stärker relationen. När vi ser och uppmärksammar varandras positiva egenskaper bygger vi upp en känsla av tillit och respekt mellan varandra. Vi känner oss uppskattade och sedda, vilket gör att vi känner oss mer förbundna med varandra.

  • Det stärker självförtroendet. Genom att ge komplimanger och lyfta varandras styrkor, bidrar vi till att stärka varandras självmedkänsla och självförtroende. Detta är viktigt för att vi ska kunna känna oss bra med oss själva och vår relation..

  • Det gör relationen mer lustfylld. När vi fokuserar på det positiva är det lättare att se det goda i varandra och i relationen. Det gör att vi uppskattar varandra mer, upplever varandra mer attraktiva och det bli betydligt lättare att ha roligt tillsammans.


Är det samma sak som att blunda för de negativa?

Nej, det är inte samma sak att fokusera på det positiva som att blunda för de negativa sidorna hos varandra. Det handlar snarare om att välja att inte låta de negativa aspekterna dominera vårt sätt att se på varandra. Vi har alla både positiva och negativa sidor. Det är viktigt att vara medveten om varandras dåliga sidor eller svagheter, men det är också viktigt att inte låta dessa aspekter definiera oss. Genom att vara medvetna om varandras brister kan vi istället stödja och hjälpa varandra att växa och utvecklas.Hur kan vi i handling fokusera på det positiva?

Det finns många sätt att fokusera på varandras positiva egenskaper. Här är några tips:

  • Ge komplimanger. Berätta vad du uppskattar hos din partner. Det kan vara något stort eller litet, men det är viktigt att uttrycka din uppskattning på ett genuint sätt. Ju mer specifik du är desto bättre.

  • Lyft varandras styrkor. Var uppmärksam på din partners styrkor och prata om dem, gärna nära inpå en situation när styrkorna kommit fram. Det är annars lätt att glömma bort.

  • Var lyhörd. Ta dig tid att lyssna på din partner och visa att du förstår. Visa att du uppskattar att din partner vill prata om det som är viktigt för hen.

  • Upprätthåll en nyfiken och öppen attityd. Att vara öppen och nyfiken handlar om att visa intresse för partners förslag, tankar och åsikter. Det är inte samma som att man behöver gilla eller gå med på allt som partnern säger.


Sammanfattningsvis så är det en fördel att fokusera på det positiva i alla typer av relationer - vänner, familj, och partners. Det är inte bara för att stärka bandet mellan varandra, utan också för att må bra med sig själv, genom att bidra till att göra relationen mer meningsfull och njutbar. Det handlar inte om att blunda för negativa aspekter av förhållandet, utan att inte låta dem dominera hur vi ser på varandra.


Behöver ni hjälp?


Jag hjälper par som vill hitta tillbaka till varandra, skiljas som vänner eller bara vill utveckla relationen. Kontakta migVänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Handledare

Hälsorådgivare

48 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page