top of page

Par som håller ihop visar uppskattning

Hur sku

lle du beskriva din närmaste vän? Vilka positiva egenskaper beundrar du med hen? Du kanske berättar om din väns bedrifter för andra och finns där som stöd när hen behöver dig. I början av ett romantiskt förhållande gör du vanligtvis samma sak med din partner. Allt som din nya kärlek gör är fantastiskt.

Men vad händer när smekmånaden är slut? Sakta börjar vår beundran övergå till en mer kritisk granskning av vår partner. Du börjar störa dig på saker som du tidigare såg som attraktiva egenskaper. Med tiden kan det till och med gå så långt att vi utvecklar förakt mot vår partner och ett förhållande som bygger på förakt håller sällan i längden.

Skit in, skit ut. Om vi lägger mest fokus på vad vår partner inte gör bra så kommer vi bemötas på samma sätt. Kommunikationsmönster som präglas av kritik bryter ner relationen över tid. Ironiskt nog så kan vi bli upprörda över att vår partner ”aldrig” säger något positivt, trots att vi kommunicerar på samma sätt.


Lösningen Genom att skapa och upprätthålla vanan att se och lyfta vår partner på olika sätt så fyller vi relationen med glädje, lust och nyfikenhet. Du visar att du ser din partner genom att:

  • Ge specifika komplimanger, stora som små. ”Jag tycker att du är bra på att komma ihåg födelsedagar.” ”Jag kände mig viktig när du höll ditt löfte om att komma i tid till middagen”

  • Visa uppskattning genom en gest. Köp blommor, laga mat, låt din partner ta sovmorgon. Plocka undan disken.

  • Be om ursäkt. Ibland säger vi saker som sårar. Genom att be om ursäkt förmedlar vi budskapet ” du är viktigt för mig” till vår partner.

  • Erkänn när du har fel. Att erkänna när man har gjort fel

  • Säg tack på ett meningsfullt sätt. ” Tack för att du ringde mig på lunchen.” ” Tack för att du frågade om jag behövde hjälp med något” ” Tack för att du sa ifrån.”


Behöver ni hjälp?

Jag hjälper par som vill hitta tillbaka till varandra, skiljas som vänner eller bara vill utveckla relationen.Vänliga hälsningar Lars Nordelv KBT-och parterapeut Hälsorådgivare

2 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page