top of page

Tålamod: Hur du stöttar din partner i sorgI en relation är tålamod en ovärderlig egenskap, särskilt när ens partner går igenom en tuff period i livet. Det är viktigt att kunna erbjuda stöd på ett sätt som ger trygghet och omsorg. Men varför är tålamod så avgörande och hur visar man det i praktiken?


Varför tålamod är viktigt

När din partner upplever sorg eller andra svårigheter i livet, kan det vara en prövning för både din partner och dig. Att visa tålamod skapar den trygghet och förståelse som din partner behöver. Att vara otålig och oförstående skapar stress, vilket inte underlättar hanteringen av sorg.


Fördelar med tålamod vid sorg:

  • Trygghet. Tålamod ger din partner en känsla av trygghet och tillit. Din partner vet att den kan vara sårbar och öppen med dig, utan att behöva vara rädd för att inte bli tagen på allvar, bortstött eller vara en belastning.

  • Bearbeta sorg. Sorg kan ta tid att bearbeta. Genom att vara tålmodig ger du din partner utrymme att hantera sina känslor och tankar i sin egen takt.

  • Stärker relationen på sikt. Att visa tålamod är ett sätt att bygga en starkare relation. Det visar att du är där i med- och motgångar, vilket stärker förtroendet mellan er.


Hur du visar tålamod

Att visa tålamod handlar om att vara närvarande och inkännande. Här är några praktiska sätt att förmedla tålamod till din partner:

  • Lyssna aktivt. Ge din partner din fulla uppmärksamhet när hen behöver prata. Låt din partner ventilera sina känslor och tankar, utan att bli avbruten.

  • Var öppen för att ge tröst. Ibland behöver din partner bara en famn att gråta mot, oavsett om man är man eller kvinna! Våga vara den famnen som din partner kan söka sig till för tröst, även om du känner dig obekväm när din partner är ledsen.

  • Praktiskt stöd. Erbjud dig att hjälpa till med praktiska saker som hushållssysslor, betala räkningar, tanka bilen, matlagning eller andra vardagliga göromål. Det kan avlasta din partner eftersom små saker kan ta mycket energi när man inte mår bra.

  • Flexibilitet. Var lyhörd för din partners behov. Vissa dagar vill din partner kanske prata, andra dagar vill din partner vara för sig själv. Acceptera att bearbetning av sorg inte följer några fasta regler och att det inte har att göra med om du gör tillräckligt eller inte.


Sammanfattningsvis är tålamod ett viktigt beteende när det kommer till att stötta din partner under svåra tider. Genom att visa att du finns där i med- och motgångar, lägger du grunden till en starkare och tryggare relation.Behöver ni hjälp?

Jag hjälper par som vill hitta tillbaka till varandra, skiljas som vänner eller bara vill utveckla relationen. Kontakta migVänliga hälsningar

Lars Nordelv

KBT-och parterapeut

Handledare

Hälsorådgivare


49 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page