top of page

Människor som ser ner på andra - så här hanterar du dem"

Uppdaterat: 9 jan. 2023



I​ det här blogginlägget kommer jag att ta upp ämnet människor som ser ned på andra och hur vi kan hantera dessa situationer på ett konstruktivt sätt. Jag kommer att börja med att definiera vad förakt är och hur det kan manifestera sig i vårt beteende. Därefter kommer jag att diskutera hur förakt kan vara skadligt för både den person som föraktet riktas mot och den person som känner förakt, samt hur det kan begränsa vår psykologiska flexibilitet. Jag kommer också att ge exempel på hur förakt kan påverka våra relationer och ge tips på hur vi kan hantera människor som ser ned på andra på ett konstruktivt sätt. Slutligen kommer jag att diskutera vikten av att arbeta på att öka vår egen psykologiska flexibilitet för att undvika föraktfullt beteende i framtiden.


Har du upplevt att någon ser ner på dig? En nedlåtande kommentera ackompanjeras av en nedlåtande röst. Då brukar det vara lätt för mig att brinna av och gå till attack! Det finns dock lämpligare strategier och mer utvecklande.


Vad är förakt?

Förakt är en stark negativ känsla mot någon, som ofta manifesteras i att man ser ned på eller fördömer den personen. Förakt kan orsakas av olika saker, såsom olikheter i hudfärg, religion, kön, utbildning, prylar, åsikter, kunskap, social klass eller sexualitet, och kan manifestera sig på många olika sätt, såsom föraktfullt beteende eller ord.


Att se ned på andra är skadligt

Förakt kan vara skadligt och kränkande, inte bara för den person som riktas mot, utan också för den person som känner förakt.

Förakt kan orsaka impulser till självrättfärdighet hos den drabbade, men det kan också orsaka skuld eller skam hos den person som ser ned på andra särskilt om den personen inser att deras förakt är orättfärdig eller ogrundad. Dessutom låser den föraktfulle in sig själv i en psykologisk bur genom sin föraktfulla inställning. Omedvetet har den som ser ned på andra skapat principer eller moraliska rättesnören som drastiskt minskar den psykologiska flexibilitet.


Psykologisk flexibilitet och förakt

Psykologisk flexibilitet innebär att man kan anpassa sig till olika situationer och förhållanden och att man kan tänka och agera på olika sätt i olika sammanhang. Det handlar om att vara öppen för nya idéer och perspektiv och att vara beredd att ändra sitt sätt att tänka och agera när det behövs. Personer som har låg psykologisk flexibilitet kan ofta ha svårt att anpassa sig till förändringar och kan ha en tendens att fastna i fasta mönster av tänkande och beteende. Föraktfullt beteende kan vara ett tecken på att man har låg psykologisk flexibilitet, eftersom det kan innebära att man har svårt att se andra perspektiv och att man har en mycket stark uppfattning om vad som är rätt och fel.


Exempel:

Innan händelsen:Lisa ser ner på par som skiljer sig. Händelse: Lisas man har varit otrogen och vill skilja sig.

Efter händelsen: Lisa får mycket svårt att hantera situation och kämpar med självförakt, vilket bidrar till att skilsmässan blir mycket plågsam.


På grund av låg psykologisk flexibilitet kan Lisa inte hantera det faktum att hon tillhör den grupp av människor som hon föraktar. Eftersom hon inte valt att se orsaken bakom en skilsmässa ur olika perspektiv tidigare är hon också begränsad till sitt snäva perspektiv när hon skall hantera sin egen skilsmässa.


Det här gäller inte enbart för skilsmässa så klart, utan för alla typer av beteenden och livssituationer som vi hyser förakt inför. Om vi hamnar i liknande situationer själv blir vi mycket begränsande av våra fördomar. Föraktet som vi tidigare kände mot andra känner vi nu mot oss själva, vilket medför att tankarna och känslorna som uppkommer blir mycket svåra att hantera. Människor som har fördomar om psykisk ohälsa och själva blir psykisk sjuka är ett annat tydligt exempel på detta.


Så hanterar du människor som ser ned på dig

Till den stora fråga: Hur hantera vi människor som ser ned på oss? Det finns några saker vi kan göra för att försöka bemöta förakt på ett konstruktivt sätt:

  • Försök att behålla lugnet. Det kan vara lätt att bli rasande eller irriterad när någon visar förakt, men det är viktigt att försöka behålla lugnet och inte låta känslorna ta över.

  • Försök att förstå varför den andra personen känner förakt.Det kan vara lätt att fördöma någon som visar förakt, men det kan vara hjälpsamt att försöka förstå varför den andra personen känner så. Kanske har den personen haft dåliga erfarenheter eller har starka övertygelser som har påverkat deras syn på saken.

  • Försök att prata med den andra personen.Det kan vara svårt att prata med någon som visar förakt, men det kan vara en bra idé att försöka få en djupare förståelse för varför den personen känner som den gör. Försök att använda empatiska ord och frågor och försök att hålla en öppen och icke-fördömande attityd.

  • Försök att inte ta det personligt. Det är lätt att känna sig kränkt när någon visar förakt, men det är viktigt att försöka inte ta det personligt och att komma ihåg att den andra personen kanske inte menar att skada just dig.

  • Begränsa din kontakt med den andra personen. Om du inte känner att du kan bemöta någon som visar förakt på ett konstruktivt sätt, kan det vara lämpligt att begränsa din kontakt med den personen. Det är viktigt att vårda sin egen mentala hälsa och att inte utsätta sig för onödig stress.

  • Släpp kontrollen, ventilera. Ok, det är inte bästa tipset, men om du är konflikträdd och ogillar starka känslor, vilket utnyttjas av andra, kan det vara läge att släppa fram ilskan. Berätta hur du upplever den arroganta personen och vad du tycker om beteendet. Gör det gärna med ett tonläge som får fönsterrutorna att skallra. En person som ständigt lägger band på sina känslor kan skada sig själv på sikt. Om man likt mig har en tendens att reagera lite för snabbt på arrogans behöver man istället jobba med sin impulskontroll för att behålla lugnet (Se punkt 1). Jag går ju i försvar eftersom jag känner mig dum. Svaret till varför jag känner mig dum ligger dock inte hos den arroganta personen, utan inom mig. Vägen utåt är inåt.


Att jobba med sitt eget förakt

Alla människor känner mer eller mindre förakt för olika saker. När vi är föraktfulla går vi miste om flera möjligheter:

  • Andras känslor och behov. När vi är föraktfulla fokuserar vi på vår egen syn på saken och bortse från hur vårt beteende påverkar andra människor. Vi går alltså miste om möjligheten att utveckla för förmåga till empati.

  • Andra perspektiv och åsikter. När vi ser ner på andra har vi svårt att se andra perspektiv eller åsikter och kan vägra att ta hänsyn till andras synpunkter. Vi blir en mycket oskön person som ingen vill umgås med frivilligt. Vi går också miste om en möjlighet att bredda vår världsbild och utveckla vår empati.

  • Olikheter i hudfärg, religion, kön, social klass och sexualitet. När vi ser ned på andra kan vi bortse från olikheter och försöka generalisera eller fördöma en hel grupp baserat på en eller flera av dessa faktorer. I slutändan håller vi dörren stängd för nya viktiga lärdomar, lärdomar som kan hjälpa oss att hantera olika situationer bättre. Ju mer öppen för olika perspektiv vi är desto mindre tillrättalagt måste livet vara för att vi skall må bra.

Det finns olika saker du kan göra för att lära dig att inte se ned på andra:

  • Reflektera över varför du har tendens att se ned på andra. Det kan finnas olika orsaker till detta, till exempel en känsla av ovisshet eller osäkerhet, en känsla av att vara bättre än andra eller en känsla av rädsla. Genom att förstå varför du beter dig på ett visst sätt kan du börja hantera det på ett mer hälsosamt sätt.

  • Pröva att se saker från andra perspektiv. Försök att förstå varför andra människor gör de val de gör och varför de har de åsikter de har. Detta kan hjälpa dig att bli mer empatisk och att inte döma andra så snabbt.

  • Försök att se det goda i andra människor. Istället för att fokusera på det du inte gillar hos andra, försök att se det som är positivt och värdefullt hos dem.

  • Träna på att respektera andra människor. Det kan innebära att du lyssnar på andra, ger dem din uppmärksamhet och försöker förstå dem.

  • Var medveten om dina ord och handlingar. Tänk efter innan du säger eller gör något som kan såra eller kränka någon annan.

  • Träna på att ge komplimanger. När du ger andra människor komplimanger visar du att du uppskattar dem och respekterar dem.

  • Ansträng dig för att umgås med människor som du inte normalt skulle umgås med. Detta kan hjälpa dig att lära känna och förstå människor som är olika dig och att se världen från deras perspektiv.

  • Träna på att be om ursäkt när du gör något fel. Det kan vara svårt att erkänna när man har gjort fel, men genom att be om ursäkt visar du att du respekterar andra och att du vill rätta till dina misstag.

7 dagars utmaningen- Minska ditt förakt och öka din respekt för andra


Om du vill utveckla din respekt och ödmjukhet gentemot andra människor så kommer här en 7 dagars utmaningen med en veckoplan:


Måndag: Reflektera över varför du har tendens att se ned på andra. Skriv ner dina tankar och fundera på hur du kan hantera dessa känslor och tankar på ett mer hälsosamt, konstruktivt och hållbart sätt.


Tisdag: Försök att se saker från andra perspektiv. Prata med en vän om en situation där du har haft en annan åsikt och försök att förstå varför de har sin åsikt.


Onsdag: Fokusera på att se det goda i andra människor. Notera tre saker du gillar hos varje person du träffar idag.


Torsdag: Träna på att respektera andra människor. Lyssna noga när någon pratar och försök att förstå deras perspektiv.


Fredag: Var medveten om dina ord och handlingar. Tänk efter innan du säger eller gör något som kan såra eller kränka någon annan.


Lördag: Ge komplimanger till tre olika människor idag. Visa att du uppskattar och respekterar dem.


Söndag: Ansträng dig för att umgås med människor som du inte normalt skulle umgås med. Prata med någon du inte känner så väl och lär känna deras perspektiv.


Varje dag: Träna på att be om ursäkt när du gör något fel. Erkänn dina misstag och visa att du respekterar andra genom att be om ursäkt.



Lycka till!




Behöver du hjälp?


Är du arbetsgivare eller privatperson som behöver professionell hjälp med personlig utveckling? Jag hjälper personer som vill utvecklas i sin yrkesroll och som privatperson.



Vänliga hälsningar Lars Nordelv KBT-och parterapeut Handledare

Hälsorådgivare

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page